top of page

A D-vitamin, a gyulladás és inzulinrezisztencia
 A csontok és a cukoranyagcsere közti lehetséges kapcsolat

A D-vitamin kulcsfontosságú hormon, mely részt vesz a kálcium és foszfor egyensúlyának a fenntartásában, valamint egyre több kapcsolatot találnak a D-vitamin kapcsán a gyulladás, az inzulinrezisztencia és az elhízás kórlefolyása között.

A D-vitamin két fajtája a kolekalciferol (D3 Vitamin) és az ergokalciferol (D2 Vitamin): az aktív formája az 1,25-dihydroxyvitamin D, amely két hidroxiláció következménye, ami a májban, vesében, hasnyálmirigyben és immunsejtekben megy végbe.

A D-vitamin növeli bizonyos gyulladáscsökkentő citokinek termelését, ugyanakkor csökkenti más gyulladáskeltő citokinek felszabadulását. Az alacsony D-vitamin szintet kapcsolatba hozzák továbbá a TLR vagy más néven Toll-receptorok kifejeződésével. Ezek a receptorok kapcsolatot teremtenek a fertőzés, a természetes immunitás és bizonyos autoimmun-gyulladásos mechanizmusok között - és a gyulladáskeltő állapot között. Mindegy, hogy milyen hatást gyakorol a gyulladásra, a D-vitamin közvetlenül növeli az inzulinérzékenységet és kiválasztást, amit különböző mechanizmusok révén ér el. Mivel egy alacsony szintű gyulladás zajlik a metabolikus szindróma, az elhízás és a diabétesz során is, több szerző kiemeli a D-vitamin fontosságának a szerepét.

A D-vitamin szint meg tudja változtatni a gyulladáskeltő és csökkentő citokinek arányát, ezzel is befolyásolva az inzulin működését, a zsíranyagcserét és a zsírszövetek működését és szerkezetét. Rengeteg kutatás bebizonyította, hogy a D-vitamin szint koncentrációja kihat a gyulladásos vérparaméterekre, az inzulinrezisztenciára, a cukortoleranciára és a túlsúlyra. Bizonyos hosszútávú tanulmányok kapcsolatot találtak a D-vitamin és a 2-es típusú cukorbetegség között is.

Ennek ellenére sok tanulmányban a D-vitamin étrendhez adásával javulást találtak az inzulinérzékenységben, a cukor és zsíranyagcserében, míg más kutatásokban nem találtak kapcsolatot a D-vitamin és a glikémiás kontroll valamint a gyulladás között.

Összegzésként elmondhatjuk, hogy sok a meggyőző eredmény a D-vitamin pozitív hatására a gyulladáscsökkentés és az inzulinrezisztencia vonatkozásában. Ezek gyakran kapcsolódnak a metabolikus szindrómához, az elhízáshoz és a 2-es típusú diabéteszhez, mégsem minden eredmény volt pozitív ezen a kutatási területen. Még több kutatásra van szükség, hogy jobban megértsük és több bizonyítékot szerezzünk a hatásosságával kapcsolatban. 

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28409320

bottom of page