Minden jog fenntartva ©2015 Letisztult-Táplálkozás. Proudly created with Wix.com by Brigitta David

Antihisztamin élelmiszerek / fűszerek

ZÖLDSÉGEK

2. Borsócsíra (Pisum Sativum)

4. Fokhagyma (Allium Sativum)

 

 

FŰSZERNÖVÉNYEK/GYÓGYNÖVÉNYEK

 

 

 

 

6. Szent Bazsalikom (Ocimum Tenuiflorum)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8. Tárkony (Artemesia Dracunculus)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10. Csalán (Urtica Dioica)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12. Nigella mag (Black Cumin) és olaj

 

 

 

 

 

 

 

GYÖKÉR FAJTÁK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14. Gyömbér (Zingiber Officinale)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16. Kurkuma (Curcuma Longa)

 

 

 

 

 

 

 

GYÜMÖLCSÖK

 

 

 

 

 

18. Alma (Malus Domestica)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20. Mangosztán (Garcinia Mangostana)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22. Fekete rizs korpa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://alisonvickery.com.au/anti-histamine-foods/

1. Vizitorma (Nasturtium officinale)

A vizitorma a káposztafélék családjához tartozik, borsos, a rukkolához hasonló íze van. Az egyik legtápanyaggazdagabb élelmiszer. 60%-ban csökkenti a hisztamin kiáramlását a masztocita sejtekből.

Tanulmány: Goda, Hoshino K, Akiyama H, Ishikawa T, Abe Y, Nakamura T, Otsuka H, Takeda Y, Tanimura A, Toyoda M, “Constituents in watercress: inhibitors of histamine release from RBL-2H3 cells induced by antigen stimulation”, Biol Pharm Bull. 1999 Dec;22(12):1319-26

A borsócsírában magas a DAO enzim mennyisége a sziklevél fázisban. A fabacea család minden tagjában van DAO enzim, de a legnagyobb mennyiségben a borsóban (pisum sativum), a lencsében (lens culinaris), és a csicseriborsó (cicer arietinum) magjában található.

Tanulmány: Masini, Emanuela, et al. “Pea seedling histaminase as a novel therapeutic approach to anaphylactic and inflammatory disorders.” The Scientific World Journal 7 (2007): 888-902.

3. Hagymafélék (Allium Cepa)

Az egyszerű hagyma, beleértve az újhagymát is, meglehetősen tápanyaggazdag és fontos prebiotikumként is szolgál. A hisztamin kibocsájtást megakadályozzák, a masztocita sejteket stabilizálják és csökkentik az sejtközötti hisztamin szintet a vérplazmában.

 

Tanulmány: P. Kaiser, M.S. Youssouf, S.A. Tasduq, S. Singh, S.C. Sharma, G.D. Singh, V.K. Gupta, B.D. Gupta, and R.K. Johri, Anti-Allergic Effects of Herbal Product from Allium Cepa (Bulb), Journal of Medicinal Food. April 2009, 12(2): 374-382.

Ugyanúgy mint a hagymafélék, a fokhagyma is tápanyagokban gazdag, antioxidáns tartalmú és prebiotikus élelmiszer. Ugyancsak megállítja a hisztamin kiáramlást a masztocita sejtekből.

Tanulmányok: Hogberg, Bertil. “Inhibitory action of allicin on degranulation of mast cells produced by compound 48/80, histamine liberator from ascaris, lecithinase A, and antigen.” Acta Physiologica Scandinavica 44.2 (1958): 157-162.

5. Moringa (Moringa Oleifera)

 

A moringa egy mostanság felkapott szuperélelmiszer. Annyira tápanyagdús, hogy az alultápláltság kezelése használják. Egy kutatásban a moringa 72%-ban csökkentette a hisztamin kiáramlását, az antihisztamin tartalmú gyógyszerekkel vetekszik!

Tanulmányok: Mehta, Anita, and Babita Agrawal. “Investigation into the mechanism of action of Moringa oleifera for its anti-asthmatic activity.” Oriental Pharmacy and Experimental Medicine 8.1 (2008): 24-31.

A szent bazsalikom a bazsalikomok családjába tartozik. Mentás íze van, picit virágos, némi természetes édességgel fűszerezve. Adaptogén növény, anti-anafilaktikus, anti-hisztamin és masztocita stabilizáló hatással. Tea formájában, frissen vagy étrendkiegészítőkben fogyasztható (pl. Life Extension: Adrenal Energy is...)

Tanulmányok: G Sridevi, P Gopkumar, S Ashok, C Shastry. Pharmacological Basis For Antianaphylactic, Antihistaminic And Mast Cell Stabilization Activity Of Ocimum Sanctum. The Internet Journal of Pharmacology. 2008 Volume 7 Number 1.

7. Kakukkfű (Thymus Vulgaris)

 

Tápanyagokban gazdag fűszernövény. Magas C-vitamin tartalommal, flavonoidokkal és masztocita sejt stabilizáló tulajdonsággal. Anti-mikróbás is egyben!

Tanulmányok: Watanabe, Jun, Hiroshi Shinmoto, and Tojiro Tsushida. “Coumarin and flavone derivatives from estragon and thyme as inhibitors of chemical mediator release from RBL-2H3 cells.” Bioscience, biotechnology, and biochemistry 69.1 (2005): 1-6.

A csalánt főleg teaként fogyasztjuk. Erősen anti-hisztamin tulajdonságokkal bír (a H1 receptor oldalon) és masztocita sejt stabilizátor.

Tanulmányok: Roschek, Bill, et al. “Nettle extract (Urtica dioica) affects key receptors and enzymes associated with allergic rhinitis.” Phytotherapy research 23.7 (2009): 920-926.

9. Kamilla (Matricaria Recutita)

 

A kamillát főleg tea formájában fogyasztjuk. A friss virágok elérhetőek, vagy akár szárított formában is előfordulnak. A kutatásban dózis-függőként viselkedett a kamilla, azaz egy bizonyos dózisban megakadályozta a hisztamin kiáramlást.

Tanulmány: Chandrashekhar, V. M., et al. “Anti-allergic activity of German chamomile (Matricaria recutita L.) in mast cell mediated allergy model.” Journal of ethnopharmacology 137.1 (2011): 336-340.

11. Borsmenta (Mentha ×Piperita)

 

A borsmenta flavonoidjai masztocita sejt stabilizáló hatással bírnak. Hatásosnak bizonyult az allergiás rhinitis kezelésében, és H2 antagonistaként használják.

Tanulmány: Inoue, Toshio, et al. “Antiallergic effect of flavonoid glycosides obtained from Mentha piperita L.” Biological and Pharmaceutical Bulletin 25.2 (2002): 256-259.

Másnéven: fekete kömény, fekete hagymamag, vagy kerti katicavirág. Picit kesernyés íze van, hasonló az oregánóhoz. Anti-hisztamin tulajdonságai vannak, antioxidáns, a gyomor mucosa szövetét is védi. Mag vagy olaj formájában fogyasztják.

Tanulmány: M Kanter, O Coskun, H Uysal, The antioxidative and antihistaminic effect of Nigella Sativa and its major constituent, thymoquinone on ethanol-induced gastric mucosal damage, Archives of toxicology, 2006 – Springer.

13. Galangal (Alpinia Galanga)

 

A galangalt más néven thai gyömbérnek is ismerik. Főleg az ázsiai boltokban szerezhető be. Gyömbéres, citromfűszerű, kissé virágos íze van. Erősen masztocita stabilizáló hatással bír és az anafilaxiás shockot is megakadályozza.

Tanulmányok: Hisashi Matsuda, Toshio Morikawa, Hiromi Managi, Masayuki Yoshikawa, Antiallergic principles from Alpinia galanga: structural requirements of phenylpropanoids for inhibition of degranulation and release of TNF-alpha and IL-4 in RBL-2H3 cells, Bioorganic & Medicinal Chemistry Letters Volume 13, Issue 19, 16 October 2003, Pages 3197–3202.

A gyömbér egyfajta gyökérnövény, és az allergiás tüneteket segít legyőzni. Főleg H2 inhibitorként működik, de egy 2009-es tanulmányban masztocita stabilizátorként is kutatták.

Tanulmány: Chen, Bing-Hung, et al. “Antiallergic potential on RBL-2H3 cells of some phenolic constituents of Zingiber Officinale (Ginger).” Journal of natural products72.5 (2009): 950-953.

A kurkuma adja a curry színét, és magában egy kissé savanykás, majdnem cheddar sajtra emlékeztető íze van. Frissen beszerezhető, vagy por formájában. Erősen gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása van. A masztocita sejteket is stabilizálja.

Tanulmány: Lee, Jun Ho, et al. “Curcumin, a constituent of curry, suppresses IgE-mediated allergic response and mast cell activation at the level of Syk.” Journal of Allergy and Clinical Immunology 121.5 (2008): 1225-1231.

17. Gránátalma  (Punica Granatum)

 

Édeskés de mégis savanyú íze van, gyakran használják savanykás és édes ételekhez is. Polifenolokat tartalmaz, mint a tanninok és anthocianinok és magas antioxidáns tartalmú – több mint a zöldteának. Masztocita stabilizátor.

Tanulmány: Rasheed, Zafar, et al. “Polyphenol-rich pomegranate fruit extract (POMx) suppresses PMACI-induced expression of pro-inflammatory cytokines by inhibiting the activation of MAP Kinases and NF-B in human KU812 cells.” J Inflamm (Lond) 6 (2009): 1.

A tápanyagok az alma héjában találhatóak. Az almában nem a tápanyagok sokasága jellemző hanem a flavonoidok és polifenolok jelenléte. Csökkentik a masztocita sejtekből kiáramló hisztamin mennyiségét.

Tanulmány: Kanda, Tomomasa, et al. “Inhibitory effects of apple polyphenol on induced histamine release from RBL-2H3 cells and rat mast cells.” Bioscience, biotechnology, and biochemistry 62.7 (1998): 1284-1289.

19. Kapribogyó  (Capparis Spinosa)

 

A kapribogyónak borsos íze van. Az egyik legjobb quercetin forrás. Antimikróbás, anti-oxidatív, gyulladáscsökkentő és antivirális tulajdonságai vannak. Továbbá antihisztamin képessége is van. A tanulmány friss kapribogyóval készült – sóval érlelt* – és nem ecetben tartósítottal.

Tanulmány: Trombetta, Domenico, et al. “Antiallergic and antihistaminic effect of two extracts of Capparis spinosa L. flowering buds.” PTR. Phytotherapy research19.1 (2005): 29-33.


* Kutatásokban úgy találták, hogy a sóban érlelt élelmiszereknek anti-hisztamin tulajdonságai vannak!!!

Tanulmány: Chong, C. Y., Abu Bakar, F., Russly, A. R., Jamilah, B. and
Mahyudin, N. A., MiniReview; The effects of food processing on biogenic amines formation, International Food Research Journal 18(3): 867-876 (2011).

A mangosztán egy kisebb alma méretű trópusi gyümölcs. A húsa krémes fehér részekből áll, édes íze van, a szájban oldódik. A gyulladásjelző C-reaktív proteint csökkentik és anti-hisztamin is, és a masztocita sejtek stabilizálásért is felelősek.

Tanulmány: Itoh, Tomohiro, et al. “Inhibitory effect of xanthones isolated from the pericarp of garcinia mangostana L. on rat basophilic leukemia RBL-2H3 cell degranulation.” Bioorganic & medicinal chemistry 16.8 (2008): 4500-4508.

Chairungsrilerd N, Furukawa K, Ohta T, et al. Histaminergic and serotonergic receptor blocking substances from the medicinal plant Garcinia mangostana. Planta Med 1996;62:471-2

21. Barack (Prunus Persica)

 

A barack egy nyári gyümölcs, édes és nedvdús. A masztocita sejtekhez kapcsolódó allergiás gyulladást csökkentik.

Tanulmány: Shin, Tae-Yong, et al. “Anti-allergic inflammatory activity of the fruit of Prunus Persica: Role of calcium and NF-?B.” Food and Chemical Toxicology 48.10 (2010): 2797-2802.

23. Mungó babcsíra

 

Egy mostani kutatásban úgy találták, hogy a 48 órát csírázott mungóbab a masztocita setjek degranulációját megakadályozta, és a kiáramló hisztamin mennyiségét csökkentette a magas flavonoid tartalmánk köszönhetően.

Tanulmány: Li, Li, et al. “Anti-allergic effects and related active constituents of mung bean (Vignaradiatus Linn) sprouts.” Food Science and Biotechnology 25.2 (2016): 553-559.

15. Lótuszgyökér (Nelumbo Nucifera) 

 

A lótuszgyökér a legtöbb ázsiai boltban kapható. Immun-moduláns hatása van és masztocita stabilizátorként is hat, és akár 70%-ban is megakadályozza a hiasztamin kiáramlását.

Tanulmány: Mukherjee, Debajyoti, et al. “Exploring the potential of Nelumbo nucifera rhizome on membrane stabilization, mast cell protection, nitric oxide synthesis, and expression of costimulatory molecules.” Immunopharmacology and immunotoxicology 32.3 (2010): 466-472.

A fekete rizsnek sok egészségre gyakorolt hatása van. Ha beépítjük 10%-ban az étrendbe, akkor csökken a gyulladás és 32%-ban megakadályozta a hisztamin kiáramlást a masztocita sejtekből. A barnarizsnek nem volt ilyen hatása.

Tanulmány: Sun Phil Choi, Sung Phil Kim, Mi Young Kang, Seok Hyun Nam, Mendel Friedman. Protective Effects of Black Rice Bran against Chemically-Induced Inflammation of Mouse Skin. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2010; 58 (18): 10007 DOI: 10.1021/jf102224b

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now