
Antihisztamin élelmiszerek / fűszerek

ZÖLDSÉGEK
2. Borsócsíra (Pisum Sativum)
4. Fokhagyma (Allium Sativum)
FŰSZERNÖVÉNYEK/GYÓGYNÖVÉNYEK
6. Szent Bazsalikom (Ocimum Tenuiflorum)
8. Tárkony (Artemesia Dracunculus)
10. Csalán (Urtica Dioica)
12. Nigella mag (Black Cumin) és olaj
GYÖKÉR FAJTÁK
14. Gyömbér (Zingiber Officinale)
16. Kurkuma (Curcuma Longa)
GYÜMÖLCSÖK
18. Alma (Malus Domestica)
20. Mangosztán (Garcinia Mangostana)
22. Fekete rizs korpa
1. Vizitorma (Nasturtium officinale)
A vizitorma a káposztafélék családjához tartozik, borsos, a rukkolához hasonló íze van. Az egyik legtápanyaggazdagabb élelmiszer. 60%-ban csökkenti a hisztamin kiáramlását a masztocita sejtekből.

A borsócsírában magas a DAO enzim mennyisége a sziklevél fázisban. A fabacea család minden tagjában van DAO enzim, de a legnagyobb mennyiségben a borsóban (pisum sativum), a lencsében (lens culinaris), és a csicseriborsó (cicer arietinum) magjában található.
3. Hagymafélék (Allium Cepa)
Az egyszerű hagyma, beleértve az újhagymát is, meglehetősen tápanyaggazdag és fontos prebiotikumként is szolgál. A hisztamin kibocsájtást megakadályozzák, a masztocita sejteket stabilizálják és csökkentik az sejtközötti hisztamin szintet a vérplazmában.
Ugyanúgy mint a hagymafélék, a fokhagyma is tápanyagokban gazdag, antioxidáns tartalmú és prebiotikus élelmiszer. Ugyancsak megállítja a hisztamin kiáramlást a masztocita sejtekből.
5. Moringa (Moringa Oleifera)
A moringa egy mostanság felkapott szuperélelmiszer. Annyira tápanyagdús, hogy az alultápláltság kezelése használják. Egy kutatásban a moringa 72%-ban csökkentette a hisztamin kiáramlását, az antihisztamin tartalmú gyógyszerekkel vetekszik!
A szent bazsalikom a bazsalikomok családjába tartozik. Mentás íze van, picit virágos, némi természetes édességgel fűszerezve. Adaptogén növény, anti-anafilaktikus, anti-hisztamin és masztocita stabilizáló hatással. Tea formájában, frissen vagy étrendkiegészítőkben fogyasztható (pl. Life Extension: Adrenal Energy is...)
7. Kakukkfű (Thymus Vulgaris)
Tápanyagokban gazdag fűszernövény. Magas C-vitamin tartalommal, flavonoidokkal és masztocita sejt stabilizáló tulajdonsággal. Anti-mikróbás is egyben!
A csalánt főleg teaként fogyasztjuk. Erősen anti-hisztamin tulajdonságokkal bír (a H1 receptor oldalon) és masztocita sejt stabilizátor.
9. Kamilla (Matricaria Recutita)
A kamillát főleg tea formájában fogyasztjuk. A friss virágok elérhetőek, vagy akár szárított formában is előfordulnak. A kutatásban dózis-függőként viselkedett a kamilla, azaz egy bizonyos dózisban megakadályozta a hisztamin kiáramlást.




A tárkonynak kellemes ánizsos íze van. Az egyik legmagasabb anti-hisztamin tartalmú növény. A masztocita sejteket stabilizálja.
11. Borsmenta (Mentha ×Piperita)
A borsmenta flavonoidjai masztocita sejt stabilizáló hatással bírnak. Hatásosnak bizonyult az allergiás rhinitis kezelésében, és H2 antagonistaként használják.
Másnéven: fekete kömény, fekete hagymamag, vagy kerti katicavirág. Picit kesernyés íze van, hasonló az oregánóhoz. Anti-hisztamin tulajdonságai vannak, antioxidáns, a gyomor mucosa szövetét is védi. Mag vagy olaj formájában fogyasztják.
13. Galangal (Alpinia Galanga)
A galangalt más néven thai gyömbérnek is ismerik. Főleg az ázsiai boltokban szerezhető be. Gyömbéres, citromfűszerű, kissé virágos íze van. Erősen masztocita stabilizáló hatással bír és az anafilaxiás shockot is megakadályozza.
A gyömbér egyfajta gyökérnövény, és az allergiás tüneteket segít legyőzni. Főleg H2 inhibitorként működik, de egy 2009-es tanulmányban masztocita stabilizátorként is kutatták.
A kurkuma adja a curry színét, és magában egy kissé savanykás, majdnem cheddar sajtra emlékeztető íze van. Frissen beszerezhető, vagy por formájában. Erősen gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása van. A masztocita sejteket is stabilizálja.
17. Gránátalma (Punica Granatum)
Édeskés de mégis savanyú íze van, gyakran használják savanykás és édes ételekhez is. Polifenolokat tartalmaz, mint a tanninok és anthocianinok és magas antioxidáns tartalmú – több mint a zöldteának. Masztocita stabilizátor.
A tápanyagok az alma héjában találhatóak. Az almában nem a tápanyagok sokasága jellemző hanem a flavonoidok és polifenolok jelenléte. Csökkentik a masztocita sejtekből kiáramló hisztamin mennyiségét.
19. Kapribogyó (Capparis Spinosa)
A kapribogyónak borsos íze van. Az egyik legjobb quercetin forrás. Antimikróbás, anti-oxidatív, gyulladáscsökkentő és antivirális tulajdonságai vannak. Továbbá antihisztamin képessége is van. A tanulmány friss kapribogyóval készült – sóval érlelt* – és nem ecetben tartósítottal.
* Kutatásokban úgy találták, hogy a sóban érlelt élelmiszereknek anti-hisztamin tulajdonságai vannak!!!
Tanulmány: Chong, C. Y., Abu Bakar, F., Russly, A. R., Jamilah, B. and
Mahyudin, N. A., MiniReview; The effects of food processing on biogenic amines formation, International Food Research Journal 18(3): 867-876 (2011).
A mangosztán egy kisebb alma méretű trópusi gyümölcs. A húsa krémes fehér részekből áll, édes íze van, a szájban oldódik. A gyulladásjelző C-reaktív proteint csökkentik és anti-hisztamin is, és a masztocita sejtek stabilizálásért is felelősek.
21. Barack (Prunus Persica)
A barack egy nyári gyümölcs, édes és nedvdús. A masztocita sejtekhez kapcsolódó allergiás gyulladást csökkentik.
23. Mungó babcsíra
Egy mostani kutatásban úgy találták, hogy a 48 órát csírázott mungóbab a masztocita setjek degranulációját megakadályozta, és a kiáramló hisztamin mennyiségét csökkentette a magas flavonoid tartalmánk köszönhetően.








15. Lótuszgyökér (Nelumbo Nucifera)
A lótuszgyökér a legtöbb ázsiai boltban kapható. Immun-moduláns hatása van és masztocita stabilizátorként is hat, és akár 70%-ban is megakadályozza a hiasztamin kiáramlását.







A fekete rizsnek sok egészségre gyakorolt hatása van. Ha beépítjük 10%-ban az étrendbe, akkor csökken a gyulladás és 32%-ban megakadályozta a hisztamin kiáramlást a masztocita sejtekből. A barnarizsnek nem volt ilyen hatása.

