• Letisztult-Táplálkozás

Húsvétisonka-mentés

Mit kezdjünk a húsvétról megmaradt sonkával? (Már ahol van maradék…. )

Kínálhatjuk főzelékhez feltétnek, készíthetünk sonkakrémet, reggelire sonkás omlettet, vagy akár le is fagyaszthatjuk későbbi szűkösebb napokra.

Mi most egy klasszikus francia ételt választottunk, amely az éppen aktuális zöldségek felhasználásával számtalan variációban elkészíthető.


Sonkás-brokkolis quiche


A receptben brokkolit használunk, mely A-, C-, E- vitamint, vasat, folsavat, kalciumot, foszfort, káliumot, sok rostot és fehérjét tartalmaz. 

A benne lévő rafanin (amely a brokkolin kívül retekben és a vöröskáposztában is megtalálható), számottevő antibiotikus hatással rendelkezik, gátolja egyes vírusok, baktériumok és gombák szaporodását. Magas antioxidáns hatású glutation tartalmánál fogva pedig jótékonyan hat az ízületi gyulladásban szenvedőkre is.

Hozzávalók

A tésztához:

  • 200 g liszt

  • 125 g vaj

  • 1 db tojás

  • 1 evőkanál hideg víz

A töltelékhez:

  • 1 csésze főtt brokkoli apróra vágva

  • 1 csésze kockára vágott sonka

  • 1 db póréhagyma

  • 3 db tojás

  • 200 ml tejszín

  • 1 teáskanál provence-i fűszerkeverék

  • 1 csésze reszelt sajt

  • frissen őrölt bors


A brokkolit rózsáira szedjük, megtisztítjuk. Forrásban levő, sós vízben 5 percig főzzük, majd leszűrjük, leöblítjük hideg vízzel, és lecsöpögtetjük.

A lisztet átszitáljuk, hozzárakjuk a sót, a tojássárgát, a felkockázott vajat és a hideg vizet. Az egészet jól gyúrjuk össze. Nem lesz vele sok dolog, mert gyorsan összeáll a tészta. Letakarva pihentessük egy órát a hűtőben.

Pihentetést követően a tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk körülbelül fél centi vastagra. Egy vajjal kikent, liszttel megszórt piteformába tesszük, villával megszurkáljuk és 190 fokon elősütjük 15 perc alatt.

A felcsíkozott sonkát, a felkarikázott pórét és a brokkolit rátesszük.

A tejszínt összekeverjük a tojásokkal. Sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a fűszerkeveréket és a reszelt sajtot, majd ráöntjük a zöldséges tésztára. Visszatesszük a sütőbe és még kb. 20 percig sütjük, míg aranybarna lesz.

A kisült quiche-t szeletekre vágva, melegen tálaljuk, de később langyosan, sőt hidegen is finom.



22 views

Minden jog fenntartva ©2015 Letisztult-Táplálkozás. Proudly created with Wix.com by Brigitta David and Andrea Panczel

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now