top of page
  • Writer's pictureAnnamaria Polgar

Oxálsav és gyulladás

Updated: Feb 22

A hisztamin, a pajzsmirigy problémák és a Hashimoto autoimmun pajzsmirigy alulműködés kapcsolata


Bizonyos egészséges élelmiszerekben, mint például a mandulában, mángoldban, burgonyában, barna rizsben, kölesben, hisztamin található. Bár nem magas a hisztamin szintjük, de fogyasztásuk nemcsak felerősítheti a hisztamin indukálta gyulladást a

szervezetben, hanem ki is válthatja, sőt hozzá is járulhat bizonyos pajzsmirigy eredetű, akár autoimmun folyamatokhoz. Ezen egészségügyi kihívások sajnos elég gyakorivá váltak manapság.


Talán úgy a legegyszerűbb megérteni, ha egy „vödörhöz” hasonlítjuk a hisztamin kérdését, azaz a testünk egy nagy vödör és csak egy bizonyos mennyiséget tudunk beleönteni, mielőtt kicsordulna. Másképpen fogalmazva, ha már megjelennek bizonyos egészségügyi tünetek, akkor már túlcsordult.

Tehát ha például egyenként – és nem egyszerre – van jelen az életünkben a stressz, több hisztamin tartalmú élelmiszer, intenzív edzés, a meleg, akkor lehet, hogy nem történik semmi, azaz a vödör nem fog kicsordulni. De ha minden nap, akár heti szinten ér bennünket több hatás egyszerre, akkor egy idő után megjelenhetnek a kellemetlen gyulladással járó tünetek. Például lehet, hogy ha csak néha eszel csokoládét, semmi bajod nem lesz, de ha heteken át minden nap, akkor egyszer csak telítődik a szervezeted oxálsavval.


Dr. Isabella Wentz, egy híres amerikai gyógyszerész, kutatásaiban úgy találta, hogy a pajzsmirigy szövettanon átesett páciensek majdnem 80%-ánál oxálsavas kristályokat találtak a vizsgálatukkor. Minél idősebbek voltak a vizsgált alanyok, annál nagyobb volt a valószínűsége a fent említett előfordulásnak. A Hashimoto betegséghez való kapcsolat pedig akkor vált nyilvánvalóvá, amikor rájöttek, hogy ritkább volt náluk az oxálsavas kristályok előfordulása, főleg a gyulladt pajzsmirigy szövetekben. A kutatás során arra a következtetésre jutottak, hogy az oxálsavak hozzájárulhatnak a gyulladáshoz, mely az autoimmun folyamatokat generálja, elpusztítva mind az oxálsavas kristályokat, mind a pajzsmirigy szöveteit.


Dr. Wentz szerint az oxálsavra való érzékenység gyanúja fennállhat, ha az alábbi tünetek jelentkeznek:
- Ízületi gyulladás
- Általános testi fájdalmak
- Égető vizelés
- Égető székletürítés
- Áteresztő bél szindróma
- Depresszió
- Vesekövek

Bár lehet tesztelni az oxálsavat vizeletből – pl. Laborexpressz –, de érdemes egy kombinált alacsony hisztamin, alacsony oxálsav tartalmú étrendet összeállítani.


(Yasmina Ykelenstam cikke alapján)

https://healinghistamine.com/oxalic-acid-inflammation-linked-to-histamine-thyroid-dysfunction-hashimotos/

1,313 views
bottom of page