top of page
  • Writer's pictureletisztult-táplálkozás

Mit jelent a Letisztult-Táplálkozás?

Updated: Feb 22


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai azt mutatják, hogy az 1980-as évektől kezdve a világ lakossága körében megduplázódott az elhízottak száma. Míg az európai lakosság 10-20%-ban elhízott, a kelet-európai, ezen belül is a magyar népesség körében ez az arány sajnos már 30%. Az ú.n. obez (extrémen elhízott) páciensek száma pedig nálunk volt a legkiemelkedőbb, mert a testtömeg indexük (BMI) jellemzően 28,5 értéket mutatott a normális értékekhez képest (20-25 között). A magyar adatokhoz viszonyítva Svájcban például csupán a lakosság 7%-a elhízott, ezután pedig Olaszország következik az ő 8%-ával.

A túlsúlyhoz és elhízáshoz kapcsoltan ugyancsak megemelkedett bizonyos betegségek előfordulása, melyeket gyűjtőnéven civilizációs betegségeknek hívunk.


Civilizációs betegségek közé tartoznak a következők (bár a lista folyamatosan bővül…):
· Elhízás 
· Szív- és érrendszeri betegségek: érelmeszesedés, magas vérnyomás, szívinfarktus, agyvérzés 
· Anyagcsere-betegségek (cukorbetegség, metabolikus szindróma) 
· Az emésztőrendszer betegségei: a máj, az epehólyag, a hasnyálmirigy, a vékony- és vastagbél bizonyos megbetegedései, pl. májcirrózis, Crohn-betegség 
· A rosszindulatú daganatos megbetegedések jelentős része 
· Mozgásszervi betegségek: csontritkulás, ízületi bántalmak, a gerincoszlop és a porckorongok betegségei, reuma 
· Allergiák, ételintoleranciák, autoimmun betegségek 
· Fogbetegségek: fogszuvasodás, fogínysorvadás 
· Neurológiai, pszichiátriai kórképek: Alzheimer-kór, depresszió, alkoholizmus, 
· Evészavarok (bulímia, anorexia stb.)


A civilizációs betegségek kialakulásának több oka lehet, de egyértelműen a helytelen életvitelhez kapcsoltan jelennek meg. Ilyenek pl. a környezeti hatások (pl. a levegő szennyezettsége); a mozgásszegény életmód; a stressz; a nem megfelelő mennyiségű és minőségű alvás; a káros szenvedélyek (alkohol, dohányzás, kábítószerek használata) de mindenekelőtt a nem megfelelő táplálkozás.

Táplálkozási hiba lehet például a túl kevés, túl sok, vagy az egészségtelen élelmiszerek fogyasztása. A civilizáció és gépesítettség térhódítása miatt egyre többször használunk feldolgozott, finomított, alacsony rosttartalmú, cukorban, sóban vagy hidrogénezett zsírokban gazdag élelmiszereket, melyek hosszú távon gyöngíthetik az immunrendszert, gyulladást és betegségeket okozhatnak.

Az ú.n. „Letisztult-Táplálkozás” azt jelenti, hogy az ételkészítés alapanyagai teljes értékűek, feldolgozás mentesek. Ezen táplálkozási rendszer lényege a tápanyagokban és rostban dús, növényi alapanyagokban gazdag, friss, színes, élő élelmiszerek fogyasztása kevesebb állati termékkel kiegészítve. A teljes értékű alapanyagok bizonyítottan jó hatással vannak az egészségünkre, és fogyasztásuk fontos szereppel bír a betegségek kialakulásának megelőzése során.

355 views
bottom of page